Onze arts Jos Immerzeel voert deze maand de 1000e fusie biopsie uit

26 maart 2019

In 2015 startte de Andros Clinics het ‘Centrum voor Precisie Diagnostiek bij Prostaatkanker’. Inmiddels zijn er al ruim 2350 MRI’s gemaakt en voert drs. Jos Immerzeel, die de procedure heeft ontwikkeld, binnenkort de 1000e fusie biopsie uit.

MR-TRUS-Fusie biopsie voorkomt onnodige biopsie

Bij mannen met verdenking op prostaatkanker (zoals PSA verhoging) worden niet meer, zoals in de meeste ziekenhuizen nog gebruikelijk, 12 willekeurige biopten genomen uit de prostaat maar wordt eerst een MRI gemaakt in het “Prostaat-MRI centrum”. Indien er bij de MRI afwijkingen worden gevonden dan pas nemen we in Andros Amsterdam gerichte biopsieën van dat gebied door de MRI-informatie over de echobeelden (TRUS=TransRectale Ultra Sound) te leggen. We noemen dat MR-TRUS-Fusie biopsie. Door eerst een MRI te maken konden er bij meer dan 1350 mannen (57%) biopsieën voorkomen worden.

Uitstekende resultaten

Indien er op deze wijze gericht biopten worden genomen wordt bij Andros in 80% ook prostaatkanker geconstateerd, bij ruim 70% daarvan gaat het om een vorm die meestal ook behandeling nodig heeft. Vergeleken met de werkwijze zoals die in de meeste ziekenhuizen nog gebruikt wordt op deze wijze bij Andros in 33% prostaatkanker gevonden tegen ruim 25% elders; en dat dus terwijl bij >50% van de mannen de biopsie bespaard blijft. Deze precisie-diagnostiek bij Andros heeft ertoe geleid dat er een nauwe samenwerking is gekomen met de drie grote behandel-centra in Rotterdam (de Ansergroep), het centrum rond het NKI in Amsterdam en het centrum in Nijmegen.

Kans op ontsteking is nihil

De resultaten van deze ‘fusie-techniek met lokale verdoving’ zijn uniek. De naald voor de biopsie gaat bovendien niet meer via de endeldarm, zoals gebruikelijk, maar via de huid, het ‘perineum’ waardoor het risico voor het veroorzaken van een ontsteking nihil is. De kans op infectie is zó klein dat preventieve antibiotica niet nodig zijn. Daarnaast wordt bij Andros een techniek met plaatselijke verdoving toegepast die zeer goed wordt verdragen. In andere ziekenhuizen wordt, als ze al via het perineum biopteren, dit onder algehele verdoving gedaan, met alle bijbehorende ongemakken.

Geen noemenswaardige complicaties

Er zijn geen noemenswaardige complicaties: slechts 3 mannen hadden enkele dagen na de fusie biopsie kortdurend wat koorts, die verdween met antibiotica. Dit in tegenstelling tot de traditionele transrectale prostaatbiopsie. Ondanks de preventieve antibiotica krijgt 6 tot 7% van de mannen toch een infectie, zelfs bij standaard preventieve toediening van antibiotica. Dat is bij grofweg 1 op de 15 mannen. Bijna dagelijks wordt daarom in Nederland wel iemand na de biopsie opgenomen, soms met levensbedreigende sepsis (bacteriele bloed-besmetting).

Internationaal bezoek

De resultaten zijn gepresenteerd op het Nederlandse urologie-congres en in het buitenland; inmiddels zijn er urologen uit een aantal Nederlandse ziekenhuizen komen kijken om de techniek te leren. Ook internationaal is er grote belangstelling. Recent bezochten 8 urologen uit China het ‘Centrum voor Precisie Diagnostiek bij Prostaatkanker’ van Andros en ook bezoekers uit Engeland, Duitsland, België en Tsechoslowakije hebben de weg naar Andros inmiddels gevonden. Daarbij is er door drs. Jos Immerzeel al enkele malen een twee-daagse cursus verzorgd.

Publicatie

Inmiddels is gestart met de uitgebreide analyse van de resultaten en de planning om deze resultaten ook te publiceren.

Lees verder over transperineale fusie-biopsie

 

Laatste update: 26 maart 2019

Neem contact met ons op