Hoe een uniek multidisciplinair blaascentrum ontstond – #20jaarAndros

In 2016 opende Andros haar blaascentrum. De grondlegger is uroloog Erik Arendsen. Hij zag dat patiënten met complexe chronische blaasklachten zorg van een multidisciplinair team nodig hebben.

Dit jaar bestaat Andros Clinics 20 jaar. In de reeks #20jaarAndros interviewen we deze keer uroloog Erik Arendsen, de grondlegger van het blaascentrum, over hoe het blaascentrum tot stand kwam en hoe Andros daarin tot de nr. 1 van Nederland uitgroeide op het gebied van blaaspijnsyndroom.

Echt multidisciplinair

Uroloog Arendsen zag dat patiënten met complexe chronische blaasklachten zorg van een multidisciplinair team nodig hebben. Een team dat bestaat uit professionals met veel ervaring die intensief kunnen samenwerken en ook fysiek bij elkaar zitten. In een ziekenhuis kon dat niet, het Andros Blaascentrum kon hij wel zo inrichten.

‘Een patiënt heeft niet alleen een afspraak met de uroloog, maar ook direct met de gynaecoloog en de bekkenfysiotherapeut. Deze ervaren professionals delen gelijk hun bevindingen met elkaar. Zo kan er een multidisciplinair behandelplan worden gemaakt waarmee direct kan worden gestart’, vertelt Arendsen.

‘Inmiddels zijn we met deze unieke aanpak voor blaaspijnsyndroom uitgegroeid tot de nr. 1 in Nederland. Maar onze aanpak valt niet alleen op in Nederland. Regelmatig spreken we op internationale congressen.’

‘We zagen dat deze patiënten andere zorg nodig hebben’

‘Omdat ik veel patiënten met blaaspijn behandelde, kreeg ik steeds meer behoefte aan een echte multidisciplinaire aanpak. De aanpak die ik voor ogen had, is in een ziekenhuis moeilijk te realiseren. Patiënten krijgen toch allemaal verschillende afspraken op verschillende afdelingen op verschillende dagen. En voor bijvoorbeeld de bekkenfysiotherapie moet de patiënt vaak naar een praktijk buiten het ziekenhuis verwezen worden. Daarnaast konden door wachttijden niet alle behandelingen tegelijk beginnen.’

Professor Debruyne, destijds medisch directeur van Andros, gaf uroloog Erik Arendsen de mogelijkheid om binnen Andros het blaascentrum op te zetten die aansloot op zijn visie: echt multidisciplinair, ‘one stop shop’ en een ervaren team. Dat sloot ook mooi aan op de visie van Andros: gespecialiseerde zorg, veel tijd voor uitleg en overleg, vriendelijke sfeer en direct een persoonlijk behandelplan.

Mooie resultaten

Arendsen vertelt: “Patiënten met blaaspijnsyndroom wisten ons snel te vinden. Ze kwamen uit het hele land naar ons toe. De patiënten waren zeer te spreken over onze aanpak. En we zagen zelf ook dat we ze met deze aanpak beter konden helpen en goede resultaten konden behalen.”

Binnen een half jaar barstten we, met wat toen nog Gynos Vrouwenkliniek heette, al uit Den Haag en startten we in Baarn. Daarna openden we ook in Arnhem een blaascentrum.

Ook andere chronische blaasproblemen

Inmiddels behandelen we ook terugkerende blaasontstekingen, overactieve blaas en incontinentie. En hebben we onze behandelingen uitgebreid met onder andere botox.

We werken als een groot team met dr. Dick Janssen, hij versterkt als arts en wetenschapper ons team, uroloog Puck Oude Elferink, een team urologisch verpleegkundigen, twee bekkenfysiotherapeuten, een diëtist, een orthomoleculair deskundige en een psycholoog.

Kennis delen

Steeds meer professionals benaderden ons omdat ze wilden weten wat we precies deden en wat onze ervaringen waren. We werden uitgenodigd voor lezingen en congressen over onze aanpak en resultaten, ook internationaal. Op deze manier de multidisciplinaire aanpak organiseren, is nog steeds uniek.

Verder werken we mee aan artikelen en doen mee aan studies voor medicatie en blaasspoelmiddelen. Ook werken we steeds meer samen met urologen uit meerdere ziekenhuizen. Zodat een patiënt uiteindelijk weer terug kan naar een uroloog in zijn of haar eigen buurt.

Blaaspijnsyndroom meer bekendheid geven

Ook werken de artsen van het blaascentrum mee aan initiatieven om het blaaspijnsyndroom meer bekendheid te geven. ‘Het duurt gemiddeld 5 jaar voordat de patiënt met blaaspijnsyndroom de juiste diagnose heeft gekregen. Huisartsen en urologen verwarren blaaspijnsyndroom met terugkerende blaasontstekingen omdat ze onbekend zijn met blaaspijnsyndroom. Hierdoor worden deze patiënten vaak jarenlang verkeerd behandeld met veel antibiotica. We werken daarvoor ook samen met de patiëntenvereniging ICP’, legt Arendsen uit.

In 2023 ontving Erik Arendsen de Zeldzame Engel Award voor zijn wetenschappelijk en diagnostisch werk op het gebied van blaaspijnsyndroom. Deze prijs werd uitgereikt door VSOP, de patiënten koepel in Nederland voor zeldzame en genetische aandoeningen.

Trots op ons blaascentrum

‘Ik ben trots op ons team. We kunnen alleen de juiste zorg bieden als we een bevlogen team zijn dat intensief samenwerkt. Het geeft ons echt voldoening als we als team, samen met de patiënt zijn of haar leven weer op de rails kunnen krijgen. Het is intensief maar ook heel interessant werk’, aldus Arendsen.

 

 

Dr. Erik Arendsen Uroloog Andros Clinics
Auteur: Drs. Erik Arendsen is uroloog en grondlegger van het Centrum voor Blaaspijnsyndroom, dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste centrum op dit gebied.
Laatste update: 24 juni 2024

Neem contact met ons op