Prostaatkanker diagnostiek: Andros Centrum geselecteerd als best practice
Op het ZKN Congres 2016 werd het boek ‘Goed beter best practices’ gepresenteerd. Ook ons innovatieve Andros Centrum voor Prostaatkankerdiagnostiek werd hiervoor geselecteerd.
Wereldwijde innovaties bijeengebracht door Andros
Andros biedt ‘precisiediagnostiek’, zeer gericht en specifiek stellen we vast of een man prostaatkanker heeft. En als dat zo is: hoe ernstig de kanker is, of deze behandeld moet worden en hoe. Voor deze diagnostiek hebben we meerdere innovaties bijeengebracht. Dit zijn methoden die in het buitenland al her en der worden toegepast. Op nog niet veel plaatsen wereldwijd zijn echter al deze elementen (met hoge kwaliteit) samengebracht.
Onderscheid tussen potentieel gevaarlijke en ongevaarlijke tumoren
Bij een serieuze verdenking maken we altijd eerst een speciale MRI van de prostaat. Op de MRI kunnen we verdachte plekken identificeren, omdat die goed onderscheid maakt tussen potentieel gevaarlijke en ongevaarlijke tumoren.
Geen onnodige biopsies meer
We combineren de MRI-beelden met een gen-markeronderzoek dat ook met hoge specificiteit aantoont of er mogelijk een significante tumor is. Als beide onderzoeken negatief zijn, is vervolgonderzoek (biopteren) niet nodig.
Betrouwbaarder door gerichte weefselafname
Als er verdachte plekken zijn, maken we bij het biopteren gebruik van de MRI-beelden door ‘live-fusie’. De MRI-beelden projecteren we, met moderne apparatuur en software, tijdens de procedure op de echobeelden van de prostaat. Zo nemen we gericht weefsel af uit de verdachte plekken voor pathologisch onderzoek.
Biopsie via het perineum: veiliger en patiëntvriendelijker
We biopteren via het perineum, de huid tussen balzak en anus. Dus niet via de endeldarm zoals bij het traditionele biopteren. De kans op infectie is daardoor vele malen kleiner, zelfs zó klein dat antibiotica uit voorzorg niet langer nodig zijn.
Poliklinisch en onder lokale verdoving
Uniek is dat we de procedure onder lokale verdoving poliklinisch uitvoeren. De mannen kunnen dus direct na het onderzoek naar huis.