Samenwerking ziekenhuizen prostaatkankerbehandeling, Andros in Telegraaf
Andros Clinics is een van de ziekenhuizen die deelneemt aan de samenwerkingen om kennis en kunde op het gebied van prostaatkanker behandelingen te bundelen en het centraal uitvoeren van prostaatverwijderende operaties. Over onze deelname aan zowel het Prostaatkanker-netwerk (ziekenhuizen uit met name Noord Holland en Flevoland) als het Prostaatkankercentrum van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ)-Radboudumc-Catharina Ziekenhuis (Regio Zuidoost Nederland) verschenen deze week diverse berichten in de pers, zoals dit artikel in de Telegraaf.
Ervaren chirurg mag prostaat verwijderen
„Meer ervaring per chirurg en dus minder complicaties…” Uroloog dr. Henk van der Poel van het ’Antoni van Leeuwenhoek’ in Amsterdam gelooft stellig dat de nieuwe bundeling van kennis en kunde op het gebied van prostaatkanker zal leiden tot kwaliteitswinst en een beter perspectief voor de patiënt.Net als zijn AVL-collega’s zal Van der Poel voortaan „tenminste vijftig, maar mogelijk honderd prostaatverwijderingen per jaar” uitvoeren.
„Met dit netwerk dat we nu vormen met totaal negen ziekenhuizen”, zegt Van der Poel, „willen we de zorg voor prostaatkanker structureren. Met een goede afweging van de verschillende behandelmogelijkheden, zoals ’actief afwachten, in- of uitwendige bestraling danwel prostaatverwijdering’. Door bundeling van ervaring en kennis kunnen ook de levensverwachting en het voorkomen van ingrijpende risico’s, zoals incontinentie en potentiestoornissen na de operatie, verder verbeteren”, stelt hij.
In Nederland zijn per jaar 2500 prostaatverwijderende operaties nodig. Er zijn op dit moment 80.000 tot 90.000 mannen in leven met deze vorm van kanker.
Zoals ook Kees van den Berg (62) uit Putten, bij wie eind 2012 prostaatkanker werd vastgesteld. De directeur van een economisch adviesbureau wendde zich met een verhoogde PSA-waarde (de belangrijkste indicator in het bloed voor deze kankervorm) eerst tot een klein ziekenhuis. Daar kreeg hij het advies ’rustig af te wachten’, waarna hij een second opinion aanvroeg bij een expert-centrum voor prostaatkanker.
„Ik ben blij dat ik dat gedaan heb”, zegt Van den Berg, die alweer enige jaren voorzitter is van de Prostaatkankerstichting en zo de belangen behartigt van duizenden mannen met deze ingrijpende kankervorm. „Daar werd snel en zuiver de juiste diagnose gesteld en kon ik kort daarna worden geopereerd in Nijmegen. Als ik dat niet had gedaan, dan had ik waarschijnlijk langer dan nodig vastgezeten aan dat kleinere ziekenhuis. Hetgeen zeker niet wil zeggen dat kleine centra per definitie minder goed zijn dan grote ziekenhuizen.”
De stichting heeft met succes gepleit voor een ondergrens van 50 prostaatverwijderingen per uroloog per jaar. Om voldoende vakmanschap en routine op te doen. Dat advies wordt nu gevolgd. Kees van den Berg: „Wij willen uiteindelijk ook dat de diagnostiek en nazorg worden geconcentreerd.”
Koploper
Het streven van het Antoni van Leeuwenhoek is om in 2020 totaal 750 prostaatkankeroperaties uit te voeren. Hiermee zal het netwerk ongeveer een kwart van de prostatectomieën in Nederland voor haar rekening nemen. Op dit moment is het AVL koploper in Nederland met ruim 300 operaties in 2017.
De ziekenhuizen die nu de handen ineen slaan zijn: VUmc/AMC (Amsterdam), Noordwest Ziekenhuisgroep (Alkmaar, Den Helder, Heerhugowaard), MC Slotervaart en de Andros Clinics (beide Amsterdam), MC Zuiderzee (Lelystad), Rode Kruis Ziekenhuis (Beverwijk), Ziekenhuis St. Jansdal (Harderwijk) en dus het Antoni van Leeuwenhoek. Diagnostiek en voor- en nazorg blijven vooralsnog voorbehouden aan het eigen ziekenhuis van de patiënt.
Lees verder over prostaatkanker
Bron: Telegraaf