Deelname aan nieuwe studie naar alternatief voor PSA
Andros Clinics doet mee aan een studie die onderzoekt of de suikers op het eiwit PSA in bloed en urine bruikbaar zijn om de diagnose ‘prostaatkanker’ te stellen. Ook wordt bekeken of hiermee een onderscheid gemaakt kan worden tussen agressieve en niet-agressieve kankers.
De officiële titel van het onderzoek is: Evaluatie van prostaat specifiek antigeen glycosylerings assay voor de vroege opsporing van prostaatkanker.
Suikers op PSA nauwkeuriger dan PSA?
Wanneer er een verdenking op prostaatkanker is, wordt er een PSA-test uitgevoerd. Deze test is gebaseerd op het eiwit prostaat specifiek antigeen (PSA), dat geproduceerd wordt in de prostaat met als functie het sperma vloeibaar maken zodat spermacellen kunnen zwemmen.
In een normale situatie, dus geen prostaatkanker, kan er een klein beetje van dit eiwit ‘lekken’ in de bloedsomloop. Bij prostaatkanker zijn de cellen minder mooi gerangschikt en PSA kan daardoor beter toegang krijgen tot de bloedsomloop. Dat resulteert in een verhoogde PSA concentratie oftewel een verhoogde PSA waarde.
PSA-test kan geen onderscheid maken tussen prostaatkanker en andere prostaatklachten
Bij verhoogde PSA concentraties (boven de 3,0 ng/mL) zal vervolgonderzoek worden aangeraden (zoals een rectaal toucher, prostaat MRI en, indien nodig, prostaatbiopten). Dit vervolgonderzoek is noodzakelijk omdat de huidige PSA-test prostaatkanker helaas niet van andere prostaatklachten kan onderscheiden.
Wat kunnen suikers op het eiwit PSA aantonen?
Het onderzoek is gericht op het vinden van een methode waarmee PSA, op een specifiekere manier kan worden gebruikt in de klinische praktijk. De verwachting is dat er een verschil kan worden gevonden tussen patiënten met prostaatkanker en mannen die geen prostaatkanker hebben door de suikers op het eiwit PSA in het bloed en urine nader te bestuderen. Daarnaast verwachten de onderzoekers ook een verschil te vinden tussen agressieve en niet-agressieve prostaatkanker.
Opzet van het onderzoek
Dit onderzoek is opgezet door Amsterdam UMC en wordt uitgevoerd door verschillende artsen en onderzoekers in verschillende ziekenhuizen; Amsterdam UMC, Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis, Leids Universitair Medisch Centrum, Radboudumc en Andros Clinics, voor het verzamelen van de monsters. Naar verwachting zullen er 225 proefpersonen deelnemen.
Deelname
Patiënten worden door Andros uitgenodigd voor deelname. Ze beslissen zelf of ze meedoen aan het onderzoek. Als ze niet deelnemen dan verloopt het onderzoek volgens onze gebruikelijke precisiediagnostiek, zonder de ondergenoemde aanvullende onderzoeken.
Patiënten die deelnemen ontvangen voorafgaand aan hun deelname een uitgebreid informatiepakket. Tijdens de gebruikelijke bloedafname voor bepaling van het PSA-gehalte in het bloed, wordt er extra bloed afgenomen in het kader van dit onderzoek. Urine wordt verzameld in een opvangpotje.
Bedankt!
Bij voorbaat bedanken we graag onze patiënten die meedoen aan de studie en daarmee bijdragen aan een nieuwe ontwikkeling voor het opsporen van prostaatkanker.
Note: Als u geen uitnodiging heeft ontvangen, kunt u helaas niet deelnemen aan dit wetenschappelijk onderzoek.