Vegetariërs hebben 31% minder kans op prostaatkanker
Mannen die geen vlees eten hebben 31% minder kans op prostaatkanker. Voor mannen die geen vlees eten maar wel vis, is de kans op prostaatkanker 20% lager. Dit blijkt uit een studie aan de universiteit van Oxford.
Onderzoek naar kanker
De onderzoekers analyseerden gegevens van meer dan 470.000 Britten en concludeerden dat een geheel vegetarisch dieet het risico op kanker met 14% zou kunnen verlagen. Mensen die alleen vis eten zouden 10% minder risico lopen om kanker te krijgen. En in vergelijking met mensen die meer dan vijf keer per week vlees eten, hebben degenen die kleine hoeveelheden consumeerden 2% minder kans om kanker te ontwikkelen, zo blijkt uit de studie.
Ook andere factoren kunnen van belang zijn
Benadrukt wordt dat de bevindingen niet onomstotelijk bewijzen dat regelmatig vlees eten het risico op kanker verhoogt. Een causaal verband is niet bewezen en andere factoren kunnen ook van belang zijn. “Roken en lichaamsvet zouden ook kunnen helpen bij het verklaren van de gevonden verschillen”.
Prostaatkanker
Uit de studie blijkt dat de invloed op prostaatkanker flink groter is. Mannelijke vegetariërs hebben 31% minder kans op prostaatkanker, terwijl het onder mannelijke pescotariërs 20% lager ligt.
World Cancer Research Fund International
“De resultaten suggereren dat specifieke voedingsgewoonten, zoals een vegetarisch of pescotarisch dieet of het eten van weinig vlees, het risico op bepaalde kankers kunnen verminderen, in dit geval darm-, borst- en prostaatkanker”, aldus dr. Giota Mitrou, directeur onderzoek en innovatie van het World Cancer Research Fund International , die de studie samen met Cancer Research UK heeft gefinancierd. “Deze resultaten bevestigen het aloude advies om het eten van rood en bewerkt vlees te beperken en meer volkoren granen, groenten, fruit en peulvruchten te eten”.