Hebben mannen een sterkere blaas dan vrouwen?

Paul Kil is medisch directeur en uroloog bij Andros Clinics
26 augustus 2024

‘Hebben mannen een sterkere blaas dan vrouwen? Op vakantie moet mijn vrouw bij het eerste pompstation al plassen terwijl ik nog lang niet hoef. Heb ik een grotere, sterkere blaas?’ Dr. Paul Kil geeft antwoord op deze vraag van de maand.

Bij een gezonde blaas bepaalt de blaasinhoud hoe vaak u moet plassen. Normaal is dat ongeveer 5 tot 8 keer per dag. Die blaasinhoud kan bij iedereen verschillend zijn. Over het algemeen is de blaasinhoud bij mannen wel groter dan bij vrouwen. Maar dat heeft niets met de sterkte van de blaas te maken. Over een sterke blaas bestaan nogal wat misverstanden.

Is een sterke blaas een slappe blaas?

‘Ik heb een hele sterke blaas want ik kan mijn plas heel lang ophouden’ hoort dr. Kil vaak in de spreekkamer. Maar dat is toch echt een misvatting legt hij uit. ‘Het is belangrijk om het signaal te blijven herkennen dat u moet plassen. Een slappe blaas ontstaat juist bij mannen die denken dat ze een hele sterke blaas hebben. Deze mannen houden hun plas lang op en zijn gewend om het toiletbezoek steeds uit te stellen. De blaas bestaat vooral uit spierweefsel. Als de blaas continu uitgerekt is, wordt de blaas op den duur te slap. Deze slappe blaas noemen we ook een luie blaas of een hypoactieve blaas.’

Ga ook niet te vaak plassen

Anderzijds is te vaak plassen ook niet goed. Dan gaat de blaas te vaak de prikkel afgeven dat hij geleegd moet worden, dat u moet plassen terwijl de blaas nog niet vol is. Dat heet een overactieve blaas.

Te sterke blaas

Een te sterke blaas is als u een te gespierde blaaswand heeft gekregen. Ook daardoor kunnen plasklachten ontstaan. In een gespierde blaaswand zit minder rek. Er past dus minder plas in. Daarnaast kan het moeilijker zijn om de plas op te houden. Als u dan moet plassen, dan moet dat ook meteen en moet u rennen naar de wc.

‘Niet persen tijdens het plassen’

Deze te gespierde blaaswand kan ontstaan als u gewend bent om te persen tijdens het plassen. Persen tijdens het plassen zien we vaak bij mannen met een vergrote prostaat. Omdat de vergrote prostaat tegen de plasbuis aan drukt, is de doorgang voor de plasstraal kleiner en kunnen ze moeilijker plassen. ‘Daarom waarschuwen we mannen ook altijd dat het niet goed is om te persen tijdens het plassen. Mannen moeten ontspannen bij het plassen en er zo nodig de tijd voor nemen’, legt dr. Kil uit.

Het verschil tussen mannen en vrouwen

Het verschil in plasklachten tussen mannen en vrouwen komt meer door het verschil in geslachtsorganen, hormonen en eventuele bevallingen dan dat vrouwen een andere blaas hebben. Wel krijgen vrouwen sneller blaasontstekingen dan mannen. Mannen hebben een langere plasbuis waardoor er minder snel bacteriën in hun blaas komen.

 

Meer lezen over plasproblemen bij mannen

Lees verder over prostaatklachten

Paul Kil is medisch directeur en uroloog bij Andros Clinics
Auteur: Dr. Paul Kil is uroloog en medisch directeur van Andros Clinics. Tevens is hij auteur van diverse boeken over (prostaat-)kanker.
Laatste update: 26 augustus 2024

Neem contact met ons op