Is het slecht om je plas lang op te houden? vroeg dagblad Parool aan onze uroloog

Drs. Nader Naderi Uroloog Andros Clinics
17 oktober 2024

‘Is het slecht om je plas lang op te houden?’ vroeg dagblad Parool aan onze uroloog Nader Naderi en uroloog Marina Hovius van OLVG.

We staan er nooit zo bij stil, maar de blaas is een fantastisch ding. Hoog tijd dus om het plasmechanisme te roemen, vindt uroloog Marina Hovius van OLVG. “Als de blaas zich vult dan gaat er een zenuwprikkel richting je hersenen, naar het plascentrum. Daar komt dan een signaal binnen: hé, ik moet plassen.”

Maar dat is niet alles. Er is ook een beschermende prikkel, bijvoorbeeld wanneer je op een Franse snelweg zit en je tot vieze wc’s op tankstations veroordeeld bent. “Onbewust zoek je een plek waar je je veilig voelt om te plassen.” Een smerige plee is dat niet. “En dan gaat er weer een prikkel naar het plascentrum: ja, ik moet plassen, maar nu even niet.”
Dan verdwijnt de aandrang.

Maar wat nou als je structureel de plas uitstelt? Stel: je staat voor de klas en je denkt: Ik doe het straks in de pauze wel. En dat elke dag. Of je bent treinmachinist, verpleegkundige of piloot en je hebt er een gewoonte van gemaakt om de plas lang op te houden.

Tip van de urologen: luister naar je aandrang.

Is dat schadelijk? Dat kan zeker, zegt uroloog Nader Naderi van de Andros Clinics. “De kracht in de blaas kan verminderen. Je loopt dan het risico op een luie blaas. In dat geval kan de blaas de urine niet meer goed weg krijgen.” Het gevolg is dat er na het plassen urine in de blaas achterblijft. “En dan loop je meer risico op een infectie, dus een blaasontsteking. Denk maar eens aan stilstaand water in een riviertje. Dat water wordt ook troebel.”

Als de urine ook nog eens terugvloeit van de blaas naar de nieren, dan kan dat nierschade geven. Kortom: een goede plashygiëne is zeker aan te raden. Tip van de urologen: luister naar je aandrang. Ook als je op een festival staat en heel lange rijen voor de Dixi ziet staan.

Te lang gewacht

Elk weekend komen er bij de spoedeisende hulp van het OLVG (jonge) mannen binnen die te lang hebben gewacht en inmiddels zo’n volle blaas hebben, dat ze niet meer kunnen plassen, zegt Hovius. Alcohol onderdrukt de plasprikkel, maar er wordt op feestjes vaak wel veel gedronken. De blaas wordt dus voller en voller.

“De blaas is een spier. Je moet je voorstellen dat een extreem volle blaas heel erg uitgerekt is, dan heeft het de kracht niet om een blaas leeg te krijgen.” In zo’n geval kan de huisarts of de spoedeisende hulp met een tijdelijke katheter verlossing bieden.

Naderi heeft bij een patiënt gemeten dat hij 1,1 liter in zijn blaas had. “Een andere patiënt ‘klotste’ tijdens het wandelen, zo vertelde zijn vrouw.” Dat zijn de uitzonderingen, maar voor iedereen geldt dat het goed is om even stil te staan bij de plashygiëne.

Neem rust voor het plassen. En plas alles goed uit

“Neem rust voor het plassen. En plas alles goed uit,” zegt Naderi. Volgens Hovius is ten minste anderhalve liter urine per dag een mooie hoeveelheid om dagelijks uit te plassen, want dat hebben nieren nodig om doorbloed te blijven en hun afvalstoffen te kunnen lozen. “Als je dan bedenkt dat iemand tussen de 300 en 500 milliliter per keer plast, dan kom je uit tussen de drie en vijf keer een toiletbezoek.”

Verder lezen over plassen

Lees meer over prostaatklachten

 

Bron: Parool

 

 

Drs. Nader Naderi Uroloog Andros Clinics
Auteur: Drs. Nader Naderi is uroloog en verricht Rezum behandelingen bij prostaatvergrotingen. Zijn bijzondere interesses zijn innovatie en zorg op maat.
Laatste update: 17 oktober 2024

Neem contact met ons op