Andros Clinics, een vooruitblik

21 oktober 2024

Afgelopen maanden keken we terug op 20 jaar Andros en wat we in die jaren voor de urologie in Nederland hebben kunnen betekenen. In deze laatste #20jaarAndros kijken we vooruit: welke plannen heeft Andros voor de komende jaren? Domien Debruyne, CEO van Andros Clinics vertelt.

De urologische zorg in Nederland naar een hoger plan tillen, dat is waar Andros al 20 jaar voor gaat. Voor onze eigen patiënten, maar ook met de ambitie om de reguliere ziekenhuizen mee te trekken en om het ‘zorglandschap’, zoals dat zo mooi heet, ook buiten onze muren te verbeteren. En daar blijven we de komende jaren mee doorgaan.

Kwaliteit

De kwaliteit van de zorg moet daarbij voorop staan. In Nederland is veel te doen over de stijgende kosten van zorg. Instanties buitelen over elkaar heen om doemscenario’s te schetsen over onbetaalbare zorg en eindeloze menskracht die nodig is voor de zorg. Andros is ervan overtuigd dat we alleen de kosten kunnen beteugelen door kwaliteit te verbeteren. Beknibbelen op kosten bespaart misschien wel op de korte termijn, maar is veel duurder op de langere termijn. Uiteindelijk zijn de kosten van klachten en ziektes die onbehandeld blijven veel hoger.

Noodzaak van focus: hoog volume en kwaliteit gaan hand in hand

Een tweede overtuiging is de noodzaak van focus, want hoog volume van zorg en kwaliteit gaan hand in hand. ‘Hoe vaker je iets doet, hoe beter je er in wordt.’ Nederland is dus volgens ons gebaat bij hooggespecialiseerde centra voor diagnostiek en behandeling. Met focus zorgen we bij Andros voor deskundigheid, sneller kunnen innoveren, tijd en aandacht voor de patiënt en zorg op maat. Met de juiste zorg op het juiste moment kunnen we vaak zwaardere behandelingen of operaties voorkomen. Wij hebben de ambitie om dat – samen met vooroplopende ziekenhuizen – voor onze expertises binnen de urologie te realiseren.

Onze droom is om in Nederland een hoog-volume, hoogkwalitatief behandelcentrum te realiseren waar we ons volledig focussen op prostaatkanker, prostaatklachten en blaasklachten. Omringd door diagnostiekcentra door het hele land. Zodat we het hele behandeltraject, van preventie via diagnostiek tot behandeling en nazorg, met dezelfde kwaliteit kunnen organiseren. En dan hopelijk de ziekenhuizen te stimuleren om ook deze stappen te zetten. Dat zal nog wel even duren. Daarom nemen we ook binnen onze huidige mogelijkheden al stappen om de zorg te verbeteren.

Plasklachten door vergrote prostaat

Eén van die stappen is dat we ons ook meer en meer richten op operatieve behandelingen ‘in eigen huis’ bij plasklachten door een vergrote prostaat. We hebben nu al onze HoLEP en Rezum programma’s en hier gaan we de komende tijd ook andere veelbelovende behandelingen aan toevoegen.

Prostaatkanker

Ook op het gebied van prostaatkanker blijven we voorop lopen. De belangrijkste ontwikkeling die we hier zien, is de introductie van focale therapie: dus alleen een tumor behandelen en niet het gezonde weefsel eromheen. Nu nog experimenteel, maar we zijn gedreven om deze behandeling in de reguliere (verzekerde) zorg te krijgen. Daarnaast zijn we bezig met de snelle ontwikkelingen op diagnostiek (veelal gedreven door AI). Altijd met het oogpunt: hoe kunnen we eerder onderscheid maken of er een tumor is en of die ook gevaarlijk is. Zodat we minder vervolgdiagnostiek en behandeling hoeven te doen.

Toekomst

Bij Andros werken we er elke dag aan om de urologische zorg een beetje beter te maken. Dat doen we al 20 jaar en dat blijven we de komende 20 jaar, en nog langer, doen.

Verder lezen over Andros

Lees meer over prostaatkanker bij Andros

Laatste update: 21 oktober 2024

Neem contact met ons op