Operatie bij vergrote prostaat, bekijk studie naar resultaten
Als een operatie bij een vergrote prostaat nodig is, zijn er verschillende chirurgische ingrepen mogelijk om de goedaardige prostaatvergroting te behandelen en plasklachten op te lossen. Over het resultaat op lange termijn voor de diverse vormen van prostaatchirurgie verscheen in maart 2021 een grote studie in de ‘Journal of Urology‘, een van de leidinggevende urologische wetenschappelijke tijdschriften.
Plasklachten door prostaatvergroting
Een goedaardige prostaatvergroting wordt ook Benigne Prostaat Hypertrofie of BPH genoemd. Deze afwijking komt bij veel ouder wordende mannen voor en kan aanleiding geven tot plasklachten zoals:
- moeilijker op gang komen van het plassen (hesitatie)
- moeilijker plassen met zwakke straal (dysurie)
- frequent plassen en verhoogde aandrang (pollakysurie en urgency)
- hinderlijk nachtelijk plassen (nycturie)
Deze plasklachten kunnen zeer belastend worden voor mannen. Een behandeling is dan gewenst.
Plasklachten behandelen met medicatie of operatie?
De eerste keuze is om de plasklachten door de prostaatvergroting te behandelen met medicijnen. Mocht dat niet voldoende helpen, of vermindert de werkzaamheid van de medicatie in de loop der tijd waardoor medicijnen nog onvoldoende effect hebben, dan is een operatie een mogelijkheid.
Zo’n chirurgische interventie aan de prostaat komt veel voor. Jaarlijks ondergaan bijna 15000 mannen in Nederland een operatie aan de vergrote prostaat. Het is berekend dat een ouder wordende man een kans van ongeveer 20% heeft om in zijn leven een prostaatoperatie te moeten ondergaan.
Welke operaties voor prostaatvergroting zijn er?
Er zijn grofweg vier standaardvormen van chirurgische behandeling van prostaatvergroting:
- Open enucleatie van de prostaatvergroting, via snede in onderbuik.
- Transurethrale Resectie van de Prostaat (TURP), via de plasbuis.
- Transurethrale laser vaporisatie van de prostaat meestal GGL (Green Light Laser) via de plasbuis.
- Transurethrale laser enucleatie van de prostaat meestal HoLEP (Holmium Laser Enucleatie) via de plasbuis.
Bekijk alle mogelijke vergrote prostaat operaties hier of bekijk onze nieuwste prostaatoperatie Rezum.
De TURP is al vele jaren en nog steeds ‘de’ standaard chirurgische benadering die frequent op elke urologische afdeling wordt uitgevoerd. Maar deze ingreep gaat gepaard met mogelijke complicaties als bloedingen en infecties. Deze risico’s zijn er ook bij een open prostaatoperatie. Bij laser operaties is de kans op een (na-)bloeding en ook infectie, veel geringer en eigenlijk grotendeels afwezig.
Resultaten van prostaatoperatie op lange termijn
De vraag is of ook het resultaat op lange termijn voor de diverse vormen van prostaatchirurgie even goed is. Hierover verscheen bovengenoemde studie. Omdat de studie van Duitse dus Europese bodem is, is deze zeer vergelijkbaar met de Nederlandse situatie.
De studie betreft 43.041 prostaatoperaties met een nacontrole van minstens 5 jaar.
- 34.526 mannen ondergingen een TURP
- 3.050 mannen een GLL
- 1.814 mannen een HoLEP
- 3.651 mannen een open ingreep
De uitkomsten op lange termijn, dat wil zeggen het risico dat de plasklachten terug kwamen waardoor er opnieuw geopereerd moest worden, waren significant hoger voor GLL in vergelijking met TURP, HoLEP of open operatie. Deze laatste had overigens de beste effectiviteit maar is veruit het meest ingrijpend met het grootste risico voor met name bloedingen. Daarom wordt deze momenteel nog weinig uitgevoerd.
HoLEP bij Andros
Het goede resultaat van de HoLEP laser is in deze studie opnieuw bevestigd. Bij Andros Clinics passen we al langer HoLEP operaties toe als een goedaardige prostaatvergroting geopereerd moet worden. Hiervoor is een kortdurende (24 uurs) opname nodig.
Lees meer over HoLEP laser bij vergrote prostaat