Brochure: complexe plas- en blaasklachten

Het spreekuur complexe plas- en blaasklachten biedt een multidisciplinaire aanpak die speciaal is gericht op overactieve blaas, terugkerende blaasontstekingen en incontinentie. En op mannen met chronische prostatitis of prostaatpijnsyndroom.

Complexe plas- en blaasklachten

Als plasklachten of blaasproblemen lang aanhouden of zelfs chronisch worden, is een gespecialiseerde aanpak gewenst. Dr. Dick Janssen, de behandelend arts, werkt met een multidisciplinair team om  samen met u tot een optimale behandeling te komen.

Multidisciplinair team

In het Blaascentrum van Andros Clinics wordt u begeleid door een multidisciplinair team waarbij uw arts en de gespecialiseerd verpleegkundige de hoofdbehandelaars zijn.

Zij werken nauw samen met een team dat bestaat uit zo nodig een bekkenfysiotherapeut, gynaecoloog, seksuoloog, psycholoog, diëtist en orthomoleculair therapeut. Uw arts bespreekt met u welke behandelingen en specialismen voor u nodig kunnen zijn.

Uw afspraak voorbereiden

Omdat plas- en blaasklachten vaak lastig te onderzoeken en te behandelen aandoeningen zijn, is het essentieel dat u zich goed voorbereidt. Met een goede voorbereiding kan uw consult volledig in het teken staan van diagnose en behandeling. Bovendien ontvangt u dan in één bezoek een goed advies.

Alle informatie in uw persoonlijke online dossier MijnAndros

MijnAndros is uw persoonlijke dossier dat u online kunt inzien. In uw dossier vindt u een overzicht van uw afspraken en de vragenlijsten die voor u klaar staan.

Op onze website staat uitgelegd hoe u kan inloggen op MijnAndros vinden. Klik hier om de uitleg te lezen.

Thuis uw afspraak voorbereiden

Drie dagen voor de afspraak

  • We vragen u de symptoomscore lijst in te vullen. Deze vragenlijsten kunt u vinden in MijnAndros.
  • Houd voor 24 uur een plasdagboek bij. In het plasdagboek schrijft u op hoeveel u drinkt , hoe vaak en hoeveel u plast en of u hier pijn bij ervaart. Het plasdagboek vindt u als bijlage in de afspraakbevestiging.

Uw bezoek aan de kliniek

Wat neemt u mee naar de afspraak?

  • Neem een geldig legitimatiebewijs mee
  • Geef uw apotheek toestemming om uw medicatieoverzicht te delen of neem uw medicatieoverzicht mee. U kunt uw apotheek toestemming geven via https://www.volgjezorg.nl.

Voor uw bezoek aan de kliniek heeft u een telefonische intake gehad met de verpleegkundige. Zij heeft tijdens deze intake uw klachten in kaart gebracht en opgeslagen in uw dossier. Al deze gegevens geven een duidelijk inzicht in de ernst van de problemen.

Tijdens het gesprek met de arts kunt u uitgebreid uw klachten bespreken. De arts zal eventuele vragen die u heeft beantwoorden. Hierna voert de arts enkele onderzoeken uit. Er wordt een flow-residumeting uitgevoerd en meestal een cystoscopie. Afhankelijk van uw klachten is een urodynamisch onderzoek (UDO) nodig om meer inzicht te krijgen in uw plas en opslagproblemen.

Flow- residumeting

Een flow- residumeting is een onderzoek naar de manier waarop u plast. Tijdens het onderzoek wordt de kracht van de urinestraal, de duur en de hoeveelheid die u plast gemeten. Met behulp van een echografie wordt er vervolgens gekeken of uw blaas volledig leeg is. Mogelijk wordt er nog een extra urineonderzoek uitgevoerd.

Voorbereiding

Het is belangrijk dat u met een volle blaas naar de afspraak komt. Als u moet plassen meldt u zich bij de balie. Zij zullen de verpleegkundige waarschuwen.

Het onderzoek

Voor het onderzoek gaat u naar een speciaal toilet. U plast in een trechter die verbonden is aan een computer die o.a. de kracht van de straal, de duur en de hoeveelheid plas meet. Als u klaar bent met plassen, kijken we door middel van een echografie of de blaas volledig leeg is. De uitslag van de flow-residumeting krijgt u direct na het onderzoek. De uitslag zegt iets over de werking van uw blaas en uw plasbuis.

Cystoscopie

Een cystoscopie is een inwendig blaasonderzoek waarbij de arts via een slangetje met een lens de binnenkant van de blaas bekijkt. Met dit onderzoek probeert de arts de oorzaak van uw klachten te achterhalen.

Plaatselijke verdoving

Na het gesprek met de arts trekt u uw onderkleding uit, de bovenkleding houdt u aan. U kunt nu plaatsnemen op de behandeltafel. De verpleegkundige reinigt het gebied rond de ingang van de plasbuis. Hierna wordt de urinebuis verdoofd door een verdovend glijmiddel. Dit kan even een branderig gevoel geven.

Het onderzoek

Via de urinebuis brengt de arts een flexibel dun slangetje (scoop) naar binnen, tot in de blaas. Door het slangetje wordt steriele vloeistof in de blaas gebracht. Aan het uiteinde van het buisje zit een lamp dat de blaas aan de binnenkant verlicht. Hiermee bekijkt de arts de gehele binnenkant van de blaas. U kunt via een scherm meekijken. Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten. De arts vertelt u de uitslag meteen na het onderzoek.

Bijwerkingen

  • Er kan wat bloed in de urine zitten. Dit is niet verontrustend of gevaarlijk.
  • Het eerste uur na het onderzoek kan een branderig gevoel bij het plassen optreden en een versterkte plasdrang. Bij sommige patiënten houdt dit enkele dagen aan.
  • Het is belangrijk dat u na het onderzoek veel drinkt. De blaas en urinewegen worden dan schoongespoeld. We raden u aan om de eerste uren na het onderzoek elk uur een extra glas water te drinken.

Heeft u na het onderzoek langdurig klachten, veel pijn of koorts (boven 38,5° C)? Neem dan contact op met de kliniek. Klik hier om de informatiebrochure Cystoscopie te lezen. 

Urodynamisch onderzoek

Afhankelijk van uw klachten is een urodynamisch onderzoek (UDO) nodig om meer inzicht te krijgen in uw plas en opslagproblemen. Als de arts tijdens het eerste consult concludeert dat een urodynamisch onderzoek nodig is wordt er samen met u een vervolgafspraak ingepland. De brochure urodynamisch onderzoek leest u hier.

Behandeladvies

Na het uitvoeren van de onderzoeken bespreekt uw arts direct de resultaten daarvan met u. Aan de hand hiervan zal de arts ook de behandelmogelijkheden met u bespreken om zo samen tot de juiste aanpak te komen. Meestal is er sprake van een stappenplan waarbij het volgende met u besproken wordt:

  • De mogelijkheden van de behandeling en het te verwachten resultaat.
  • Uitleg over waarom bepaalde behandelingen mogelijk niet of minder geschikt zijn.
  • Informatie over werking, bijwerkingen en complicatierisico’s van de voorgestelde medicatie en behandelingen.
  • Instructies en voorlichting die voor een geslaagd resultaat moeten zorgen.
  • Instructies voor het verdere vervolgtraject.

De arts maakt een verslag van het bezoek. Het origineel gaat naar uw huisarts en u ontvangt een kopie hiervan in uw online dossier MijnAndros.

Kosten en verzekering

Urologische zorg

De basis van de spreekuren is urologische zorg: diagnose en behandeling door drs. Erik Arendsen, dr. Dick Janssen of drs. Puck Oude Elferink. Voor urologische zorg hebben onze klinieken contracten afgesloten met de zorgverzekeraars. Wij sturen de rekening rechtstreeks naar uw zorgverzekeraar. U hoeft hier zelf helemaal niets voor te doen. Uiteraard kan de zorgverzekeraar wel (een deel van) uw eigen risico met u verrekenen.

Blaasspoelingen

Sinds 1 januari 2015 vallen de blaasspoelvloeistoffen met de stoffen chondroïtinesulfaat en/ of hyaluronzuur, niet meer onder de verzekerde zorg. Indien de arts besluit dat een blaasspoeling voor u mogelijk nuttig is, dan krijgt u een of enkele spoelingen toegediend om het effect vast te stellen. Wij brengen deze spoelingen niet bij u in rekening.

Mogelijk heeft u baat bij langer gebruik van deze blaasspoelingen. U zult dan zelf de blaasspoelingen moeten aanschaffen. Als de spoeling meerdere keren wordt herhaald is het makkelijk zelf te leren spoelen. De verpleegkundige zal u het blaasspoelen aanleren en u waar nodig begeleiden.

Gynaecologie bij blaasproblemen

Voor gynaecologische zorg hebben onze klinieken contracten afgesloten met de zorgverzekeraars. Wij sturen de rekening rechtstreeks naar uw zorgverzekeraar. U hoeft hier zelf helemaal niets voor te doen. Uiteraard kan de zorgverzekeraar wel (een deel van) uw eigen risico met u verrekenen.

Andere specialismen en behandelingen

Mogelijk adviseert de uroloog u nog andere behandelingen of een consult bij een ander specialisme, zoals een bekkenfysiotherapeut, diëtist of MDL-arts. Dat zal gebeuren middels een verwijzing naar een andere zorgaanbieder buiten Andros Clinics. Daar kunnen kosten aan verbonden zijn, afhankelijk van doorverwijzing, het specialisme en de zorgaanbieder. Informeer vooraf bij deze zorgaanbieder wat de kosten voor u zijn.

Praktische info

Afspraak verzetten of afzeggen

Kunt u niet komen of wilt u uw afspraak verzetten? Neem dan ten minste één week voor uw afspraak contact met ons op. Het is anders lastig om uw plekje nog op te vullen terwijl er wel een medisch team (arts, verpleegkundige en analist) voor u klaar staat. We zijn dan helaas genoodzaakt om kosten in rekening te brengen.

Privacy

Uw gegevens worden beschermd door de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Dit betekent dat al uw gegevens en de bevindingen van bij u uitgevoerd onderzoek optimaal beveiligd zijn. Zonder uw toestemming zijn deze gegevens voor niemand toegankelijk. Uiteraard hebben de verpleegkundigen en urologen wel toegang tot uw gegevens. Bekijk hier ons privacy statement

Klachten en suggesties

Alle medewerkers van Andros doen hun best om u goede zorg en hulp te geven. Toch gaat het niet altijd zoals door u wordt verwacht. Het is het beste om uw opmerking, aanmoediging of klacht rechtstreeks met de betrokken medewerker(s) te bespreken. Wij zien elke klacht als een kans om te leren en onze kwaliteit te verbeteren. Levert het gesprek niet op wat u verwacht, dan kunt u zich wenden tot onze klachtencoördinator. Op www.andros.nl/klacht vindt u alle informatie hierover.

Neem gerust contact op

Heeft u na het lezen van deze brochure nog vragen? Neem dan gerust contact op. U kunt ons bereiken via 026-389 17 53 op maandag t/m vrijdag van 08.00 uur tot 17.00 uur of via info@andros.nl

Adressen, routes en parkeren

Andros Clinics Arnhem

Meester E.N. van Kleffensstraat 5
6842 CV Arnhem
Parkeren: gratis parkeren op eigen parkeerterrein
Plan route met Google

Andros Clinics Baarn

Hermesweg 15
3741 GP Baarn
Parkeren: gratis parkeren op eigen parkeerterrein
Plan route met Google

Andros Clinics Rijswijk – Den Haag

Madame Curielaan 10
2289 CA Rijswijk
Parkeren: met blauwe kaart 2 uur gratis rondom kliniek of betaald bij Q-park Hoornwijck
Plan route naar kliniek
Plan route naar Q-park

Niet goed ter been?

Heeft u een beperking of bent u niet goed ter been? Neem dan contact met ons op, wij denken graag met u mee.

Versie: 30 april 2024
Download de brochure:
Download de brochure