Brochure: cystoscopie

Een cystoscopie wordt verricht als de uroloog vermoedt dat er afwijkingen zijn in de plasbuis of de blaas. Dit kan het geval zijn bij bijvoorbeeld plasproblemen of bloedverlies via de urine. Een cystoscopie wordt altijd uitgevoerd door een uroloog.

Wat is een cystoscopie?

Een cystoscopie is een inwendig blaasonderzoek waarbij de uroloog via een cystoscoop, een flexibel dun buisje met camera, de binnenkant van de blaas bekijkt. Met dit onderzoek probeert de uroloog de oorzaak van uw klachten te achterhalen.

Plaatselijke verdoving

Na het gesprek met de arts trekt u uw onderkleding uit, de bovenkleding houdt u aan. U kunt nu plaatsnemen op de behandeltafel. De verpleegkundige reinigt het gebied rond de ingang van de plasbuis. Hierna wordt de urinebuis verdoofd door een verdovend glijmiddel. Dit kan even een branderig gevoel geven.

Het onderzoek

Probeer u zo goed mogelijk te ontspannen zodat het inbrengen van de cystoscoop min mogelijk ongemak geeft. Ontspannen gaat makkelijker door diep te zuchten of te fluiten. Via de urinebuis brengt de uroloog de cystoscoop naar binnen, tot in de blaas. Door het buisje wordt steriel water in de blaas gebracht. Hierdoor ontplooit de blaas zich, zodat de uroloog een goed beeld krijgt. Het kan zijn dat u hierdoor aandrang voelt om te plassen.

Aan het uiteinde van het buisje zit een lampje dat de blaas aan de binnenkant verlicht. Hiermee bekijkt de uroloog de gehele binnenkant van de blaas. U kunt via een beeldscherm meekijken. Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten. De arts vertelt u de uitslag meteen na het onderzoek.

Bijwerkingen

Er kan wat bloed in de urine zitten. Dit is niet verontrustend of gevaarlijk.

Het eerste uur na het onderzoek kan er een branderig gevoel bij het plassen optreden en een versterkte plasdrang. Bij sommige patiënten houdt dit enkele dagen aan.

Nazorg

U kunt na het onderzoek meteen uw dagelijkse bezigheden hervatten. Ook mag u gewoon zelf naar huis rijden.

Het is belangrijk dat u na het onderzoek veel drinkt. De blaas en urinewegen worden dan schoongespoeld. We raden u aan om de eerste uren na het onderzoek elk uur een extra glas water te drinken.

Heeft u na het onderzoek langdurig klachten, veel pijn of koorts (boven 38,5° C)? Neem dan contact op met de kliniek via telefoonnummer 026- 389 17 53.

Praktische info

Afspraak verzetten of afzeggen

Kunt u niet komen of wilt u uw afspraak verzetten? Neem dan ten minste één week voor uw afspraak contact met ons op. Het is anders lastig om uw plekje nog op te vullen terwijl er wel een medisch team (arts, verpleegkundige en analist) voor u klaar staat. We zijn dan helaas genoodzaakt om kosten in rekening te brengen.

Privacy

Uw gegevens worden beschermd door de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Dit betekent dat al uw gegevens en de bevindingen van bij u uitgevoerd onderzoek optimaal beveiligd zijn. Zonder uw toestemming zijn deze gegevens voor niemand toegankelijk. Uiteraard hebben de verpleegkundigen en urologen wel toegang tot uw gegevens. Bekijk hier ons privacy statement

Klachten en suggesties

Alle medewerkers van Andros doen hun best om u goede zorg en hulp te geven. Toch gaat het niet altijd zoals door u wordt verwacht. Het is het beste om uw opmerking, aanmoediging of klacht rechtstreeks met de betrokken medewerker(s) te bespreken. Wij zien elke klacht als een kans om te leren en onze kwaliteit te verbeteren. Levert het gesprek niet op wat u verwacht, dan kunt u zich wenden tot onze klachtencoördinator. Op www.andros.nl/klacht vindt u alle informatie hierover.

Neem gerust contact op

Heeft u na het lezen van deze brochure nog vragen? Neem dan gerust contact op. U kunt ons bereiken via 026-389 17 53 op maandag t/m vrijdag van 08.00 uur tot 17.00 uur of via info@andros.nl

Versie: 30 april 2024
Download de brochure:
Download de brochure