Hoe verloopt een second opinion?
Tijdens het second opinion consult wordt uw bloed geanalyseerd, wordt u onderzocht door een gespecialiseerd verpleegkundige en tenslotte heeft u een consult met een uroloog van Andros.
Bloedonderzoek in eigen laboratorium
De laborant(e) neemt uw bloed af en onderzoekt het bloed direct op waarden die indicatief zijn voor uw urologische functie en algemene gezondheid. De uroloog gebruikt deze uitslag voor de diagnose en bespreekt de waarde in het consult met u. De laborant(e) bepaalt ook de PSA-waarde uit uw bloed.
PSA-waarde: wat is dat?
PSA is een eiwit dat wordt geproduceerd door het klierweefsel van de prostaat. Het PSA-onderzoek meet de hoeveelheid PSA in uw bloed. PSA komt normaal gesproken in kleine hoeveelheden voor in het bloed.
Een verhoogde PSA waarde kán op prostaatkanker wijzen, maar komt ook voor bij een goedaardige prostaatvergroting, een blaasontsteking of een prostaatontsteking. Een PSA-bepaling kan dus wijzen op prostaatkanker maar geeft nooit uitsluitsel. Lees meer over de PSA-waarde op www.andros.nl/psa-waarde.
Onderzoek door een gespecialiseerd verpleegkundige
Een gespecialiseerd verpleegkundige meet uw bloeddruk en vraagt u om op een speciaal toilet te plassen voor een uroflowmetrie. Het is daarom wenselijk dat u met een volle blaas naar de afspraak komt. Bij een uroflowmetrie wordt de kracht van de urinestraal en de hoeveelheid urine vastgesteld. Met behulp van een echografie kijkt hij/zij vervolgens of uw blaas volledig leeg is. Mogelijk wordt er nog een extra urineonderzoek uitgevoerd.
Onderzoek en behandeladvies door specialist
De uroloog van Andros bespreekt alle verkregen gegevens en onderzoekuitslagen met u. Indien noodzakelijk verricht hij aanvullend onderzoek zoals een echo van de buik (blaas, nieren, onderbuik) of een echo van de prostaat. De specialist zal bespreken wat de mogelijke behandelingen zijn en samen met u, op basis van uw behoeften en wensen, kijken welke behandeling de meest geschikt is.
Tip: schrijf van te voren enkele vragen voor de uroloog op. Zo voorkomt u dat u ze tijdens de afspraak vergeet te stellen.
De uroloog maakt een verslag van uw bezoek. Dit verslag gaat naar uw huisarts. Een kopie van het verslag vindt u terug in uw digitaal dossier. Wilt u niet dat het verslag naar de huisarts gaat? Geeft dit dan aan tijdens het consult. Ons advies is om het verslag wel met de huisarts te delen.
Vervolgafspraken
De uroloog zal met u afspreken welke vervolgstappen voor u noodzakelijk en/of wenselijk zijn. Normaal gaat u na een second opinion voor vervolgbehandeling terug naar uw behandelend uroloog. Maar u kunt uiteraard ook uw behandeling op eigen verzoek bij het Centrum voor Precisiediagnostiek van Andros voortzetten. Ook kan de uroloog u een onafhankelijk advies geven over verwijzing naar een ander ziekenhuis of over de geadviseerde behandeling.