Brochure: testosterontherapie met gel

U heeft in overleg met uw arts gekozen voor het toebrengen van testosteron via een gel. De wijze van toepassen van de gel luistert nauw. Datzelfde geldt voor de te nemen voorzorgsmaatregelen. Het gebruik van de testosterongel moet door uw arts worden gecontroleerd en begeleid.

Toepassing

Het is van belang dat u de gel iedere dag smeert op de onbehaarde huid van de buik of bovenarm(en)/schouder(s).

Gebruik de gel iedere dag. De gel werkt niet langer dan 24 uur. Gebruik de gel dus niet alleen in het weekend.

Bijwerkingen

  • Optreden van kleine puistjes in het gezicht en een wat vette huid.
  • Vermindering van de hoofdbeharing.
  • Bloed kan dikker worden (dit wordt gecontroleerd aan de hand van de bloedafnames)
  • Bij langdurig gebruik en in een hoge dosering kan onvruchtbaarheid optreden. Indien u nog een kinderwens heeft, is het gebruik van de gel in principe sterk af te raden.
  • Na toepassing van de therapie langer dan één jaar is het lichaam doorgaans niet meer in staat om zelf voldoende testosteron te produceren. Stopt u met de therapie, dan valt de testosteronconcentratie in het bloed terug naar het oorspronkelijke (lage) niveau van voor de aanvang van de therapie met de daarbij behorende klachten.

Poliklinische controles

U heeft een afspraak gekregen of u wordt binnenkort benaderd voor een nieuwe afspraak. Die afspraak vindt soms per telefoon plaats, maar meestal op de kliniek zelf. Voorafgaand aan de afspraak sturen wij u een laboratoriumformulier toe. Hiermee kunt u naar een prikpost of laboratorium. Wij verzoeken u uiterlijk 1 week voor de afspraak bloed af te laten nemen. Met de uitslag van het onderzoek kunnen wij zien of de testosteronwaarde in het bloed is gestegen naar een goede waarde.

Op de dag van de bloedafname is het van belang dat u nog steeds de gel gebruikt, ook dus op die dag zelf omdat de gel maar 24 uur werkt.

De bloedafname kan het beste geschieden 4 uur na het aanbrengen van de gel.

Als u de gel toepast op één van de bovenarmen, dient de bloedafname aan de andere arm te geschieden omdat anders verkeerde waarden worden vastgesteld.

Praktische info

Afspraak verzetten of afzeggen

Kunt u niet komen of wilt u uw afspraak verzetten? Neem dan ten minste één week voor uw afspraak contact met ons op. Het is anders lastig om uw plekje nog op te vullen terwijl er wel een medisch team (arts, verpleegkundige en analist) voor u klaar staat. We zijn dan helaas genoodzaakt om kosten in rekening te brengen.

Privacy

Uw gegevens worden beschermd door de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Dit betekent dat al uw gegevens en de bevindingen van bij u uitgevoerd onderzoek optimaal beveiligd zijn. Zonder uw toestemming zijn deze gegevens voor niemand toegankelijk. Uiteraard hebben de verpleegkundigen en urologen wel toegang tot uw gegevens. Bekijk hier ons privacy statement

Klachten en suggesties

Alle medewerkers van Andros doen hun best om u goede zorg en hulp te geven. Toch gaat het niet altijd zoals door u wordt verwacht. Het is het beste om uw opmerking, aanmoediging of klacht rechtstreeks met de betrokken medewerker(s) te bespreken. Wij zien elke klacht als een kans om te leren en onze kwaliteit te verbeteren. Levert het gesprek niet op wat u verwacht, dan kunt u zich wenden tot onze klachtencoördinator. Op www.andros.nl/klacht vindt u alle informatie hierover.

Neem gerust contact op

Heeft u na het lezen van deze brochure nog vragen? Neem dan gerust contact op. U kunt ons bereiken via 026-389 17 53 op maandag t/m vrijdag van 08.00 uur tot 17.00 uur of via info@andros.nl

Versie: 30 april 2024
Download de brochure:
Download de brochure