Brochure: urodynamisch onderzoek
Een urodynamisch onderzoek is een inwendig onderzoek naar het functioneren van de blaas en de plasbuis. Dit onderzoek wordt gedaan bij klachten zoals moeilijk plassen (obstructie), overactieve blaas of ongewild urineverlies (incontinentie). Het doel van het urodynamisch onderzoek is na te gaan wat de oorzaak van uw plasklachten is.
Wat is een urodynamisch onderzoek?
Tijdens een urodynamisch onderzoek bekijken we hoe uw blaas en de afsluiting van de blaas werken. Het doel van het urodynamisch onderzoek is door middel van drukmetingen na te gaan wat de oorzaak is van uw plasklachten.
Het onderzoek
Als eerst vragen we u te plassen op een speciaal toilet. U plast in een trechter die verbonden is aan een computer die o.a. de kracht van de straal, de duur en de hoeveelheid plas meet. Hierna neemt u plaats op een behandelstoel. Uw onderkleding trekt u voor dit onderzoek uit. De verpleegkundige verdoofd de plasbuis en brengt hierna een dun drukmeetslangetje in. Het inbrengen van het slangetje gaat via de plasbuis en kan wat vervelend aanvoelen. Vervolgens brengt de verpleegkundige een drukmeetslangetje in uw endeldarm, via de anus in. Ook dit kan vervelend aanvoelen. De slangetjes worden met pleisters aan de huid vastgeplakt. Met twee plakelektroden om uw anus heen en 1 op uw been wordt de activiteit rondom uw bekkenbodemspieren gemeten.
Via het slangetje in uw blaas vullen we de blaas langzaam met steriel zoutwater. We zullen u vragen af en toe te hoesten. Als u aangeeft dat de blaas vol zit kunt u gewoon plassen (dit kan langs het slangetje).