Hormoontekort?
Gaan mannen in de overgang? Er kan een hormoontekort ontstaan
Als mannen ouder worden kan het testosteron dusdanig dalen dat er klachten ontstaan zoals bijvoorbeeld futloosheid, verminderd libido en erectieproblemen.
Met penopauze wordt een testosterontekort bij de ouder wordende man bedoeld. Maar eigenlijk is de term niet helemaal juist. Vrouwen hebben een menopauze met grote hormonale veranderingen waarna ze niet meer vruchtbaar zijn. Mannen worden niet onvruchtbaar en het testosteron daalt geleidelijk. Slechts 2 tot 3% van de mannen boven de vijftig heeft een testosterontekort en klachten.
Vanaf 40 jaar
De eerste tekenen van te laag testosteron kunnen zich al voordoen rond de 40 jaar. Mannen noemen dit ook wel ‘mannen overgang’, penopauze of andropauze. Artsen noemen het testosterontekort of Late-Onset Hypogonadisme (LOH).
Oorzaak penopauze (laag testosteron)
Als we ouder worden, neemt het testosterongehalte geleidelijk af. Dit is een normaal proces dat hoort bij het ouder worden. Het vormt pas een probleem als er hierdoor klachten optreden.
Het mannelijk geslachtshormoon testosteron wordt voor 95% geproduceerd in onze testikels, en wordt via het bloed door het lichaam vervoerd. Testosteron heeft invloed op onze hersenen, botten, bloed, spieren, libido, erectiekracht en immuunsysteem en speelt dus een belangrijke rol bij het goed functioneren van ons lichaam. Omdat testosteron op veel organen invloed heeft, komen er vaak meerdere klachten tegelijk voor.
Symptomen penopauze (laag testosteron)
Veelgehoorde klachten zijn:
- Klachten van verminderde vitaliteit bij het ouder worden
- Afname van de libido of lust
- Erectieproblemen
- Vermindering van de spierkracht, meer buikvet
- Verminderde energie, lusteloosheid en minder initiatief
- Verminderd algemeen welbevinden
- Depressieve klachten en stemmingswisselingen
- Slaapstoornissen
- Bloedarmoede
- Botontkalking of osteoporose
Herkent u deze klachten?
Behandeling
Als uit het gesprek met de (huis)arts, het lichamelijk onderzoek en het aanvullend onderzoek blijkt dat de klachten samenhangen met een tekort aan testosteron kan daar gelukkig iets aan gedaan worden. Door het geven van medicijnen kan het testosterontekort genormaliseerd worden.
Dit kan middels injecties, tabletten en de laatste jaren ook door een gel die men eenmaal per 24 uur op de huid aanbrengt. In de behandeling en begeleiding van deze problematiek moeten zorgvuldige afwegingen gemaakt worden.
Lees verder over:
Het ZKN-keurmerk garandeert kwaliteit, professionaliteit, veiligheid en hygiëne met onafhankelijke toetsingen.
Andros Clinics in 2023 Bekijk waarderingen