Prostaatkanker, de meest voorkomende kanker onder mannen, geeft in het begin bijna nooit klachten.
Prostaatkanker is niet altijd levensbedreigend. Maar als het wel zo is, dan geldt ‘hoe eerder ontdekt, hoe groter de kans dat het genezen kan worden’.
Beantwoord drie korte vragen om uw risico te checken.
Deze check toont onjuist resultaat voor transvrouw of niet-binair.
Bedankt voor uw antwoorden. Hier zijn uw resultaten:
De twee grootste risicofactoren voor het ontwikkelen van prostaatkanker zijn prostaatkanker in de familie en Afrikaanse afkomst.
Mannen van Afrikaanse afkomst kunnen op een jongere leeftijd prostaatkanker ontwikkelen dan mannen van een andere afkomst. Dit risico neemt toe naarmate de leeftijd stijgt. Daarnaast heeft u ook prostaatkanker in de familie.
Prostaatkanker komt zelden voor bij mannen onder de 45 jaar.
Een van de grootste riscofactoren voor prostaatkanker is een Afrikaanse afkomst. De kans op prostaatkanker is twee keer zo groot bij mannen van Afrikaanse afkomst. Ook als u gedeeltelijk van Afrikaanse afkomst bent, kan uw risico hoger zijn.
Mannen van Afrikaanse afkomst kunnen op een jongere leeftijd prostaatkanker ontwikkelen dan mannen met een andere afkomst. Dit risico neemt toe naarmate u ouder wordt.
Ook prostaatkanker in de familie is een risicofactor, dus mocht u erachter komen dat een familielid prostaatkanker heeft, dan neemt uw risico toe.
Een van de grootste risicofactoren voor prostaatkanker is prostaatkanker in de familie. U heeft een 2,5 keer grotere kans op prostaatkanker als uw vader of broer het heeft gehad.
Prostaatkanker treft met name mannen boven de 50 jaar, en het risico neemt verder toe naarmate u ouder wordt. Omdat u prostaatkanker in de familie heeft, kunt u overwegen om vanaf 45 jaar opnieuw stil te staan bij uw risico en de mogelijkheden van een PSA test.
Op dit moment zijn de grootste risicofactoren niet van toepassing op u.
Maar het risico op prostaatkanker zal wel toenemen in de toekomst. Mannen van 50 jaar en ouder, en mannen met prostaatkanker in de familie, hebben een hoger risico. Dit risico neemt toe naarmate u ouder wordt.
Als u straks ouder bent dan 50, of erachter komt dat een familielid prostaatkanker heeft, dan kunt u overwegen om opnieuw stil te staan bij uw risico.
Ook als geen van de grootste risicofactoren op u van toepassing is, kunt u toch prostaatkanker krijgen. Prostaatkanker komt zelden voor bij mannen onder de 45 jaar.
U heeft mogelijk een groter risico op prostaatkanker. Dit is waarom:
De twee grootste risicofactoren voor prostaatkanker zijn prostaatkanker in de familie en Afrikaanse afkomst. Als u gedeeltelijk van Afrikaanse afkomst bent, kan uw risico ook hoger zijn.
Omdat u prostaatkanker in de familie heeft en van Afrikaanse afkomst bent, kunt u overwegen om vanaf 45 jaar stil te staan bij uw risico op prostaatkanker.
Mannen van Afrikaanse afkomst hebben twee keer zoveel kans op prostaatkanker. Ook als u gedeeltelijk van Afrikaanse afkomst bent, kan uw risico hoger zijn.
Ook prostaatkanker in de familie is een risicofactor, dus mocht u erachter komen dat een familielid prostaatkanker heeft, dan kan neemt uw risico toe.
Mannen van Afrikaanse afkomst kunnen op een jongere leeftijd prostaatkanker ontwikkelen dan mannen met een andere afkomst. Dit risico neemt toe naarmate u ouder wordt. Daarom kunt u overwegen om vanaf 45 jaar stil te staan bij uw risico op prostaatkanker.
Prostaatkanker treft met name mannen boven de 50 jaar, en het risico neemt verder toe naarmate u ouder wordt. Omdat u prostaatkanker in de familie heeft, kunt u overwegen om vanaf 45 jaar al stil te staan bij uw risico en de mogelijkheden van een PSA test.
U heeft mogelijk een groter risico op prostaatkanker Dit is waarom:
Mannen boven de 50 jaar, mannen met prostaatkanker in de familie en mannen van Afrikaanse afkomst hebben meer kans op prostaatkanker. Omdat al deze risicofactoren op u van toepassing zijn, heeft u meer kans op prostaatkanker dan andere mannen. Maar het betekent niet dat u het zeker zal krijgen.
Prostaatkanker treft met name mannen boven de 50 jaar, en het risico neemt toe naarmate u ouder wordt.
Prostaatkanker in de familie is ook een risicofactor. U heeft een 2,5 keer grotere kans op prostaatkanker als uw vader of broer het heeft gehad.
Mannen boven de 50 jaar hebben een hoger risico op prostaatkanker dan mannen die jonger zijn. Dit is waarom:
Leeftijd is niet de enige risicofactor. Als een naast familielid , zoals vader of broer, prostaatkanker krijgt, dan zou uw risico verder kunnen toenemen.
In het begin geeft prostaatkanker meestal geen klachten. Dus u hoeft niet te wachten op symptomen om stil te staan bij het risico op prostaatkanker.
Mogelijke symptomen van prostaatproblemen zijn onder andere veranderingen in het plassen of pijn bij het plassen. Erectieproblemen of aanhoudende pijn in heup of onderrug zijn minder voorkomende klachten.
Als u deze klachten heeft, is het meestal geen kanker. Andere aandoeningen kunnen dezelfde klachten veroorzaken. Lees verder over het ontdekken van prostaatkanker.
De eerste stap om prostaatkanker vroeg op te kunnen sporen is een PSA test, dat meet uw prostaat specifiek antigeen.
Het is een bloedonderzoek om te bekijken of nader prostaatonderzoek nodig is, zoals een MRI scan. Een PSA test gaat via de huisarts. De PSA waarde toont aan of er mogelijk iets is met de prostaat. Dat kan prostaatkanker zijn maar ook een vergroting of een ontsteking van de prostaat. De huisarts zal altijd de voors en tegens van een PSA test met u bespreken.
Om u te helpen beslissen of deze test bij u past, zetten we een aantal feiten over de PSA test op een rij.
Hoog PSA kan betekenen dat u kanker heeft, maar PSA kan ook stijgen door een vergrote prostaat, een ontsteking, inspanning of een zaadlozing. Vervolgonderzoeken zijn nodig om zekerheid te krijgen, te beginnen met een MRI scan.
Bij een laag PSA is er een hele kleine kans dat u toch prostaatkanker heeft. Heel soms is de PSA namelijk niet verhoogd bij prostaatkanker.
Regelmatig testen kan een ongewone PSA stijging aantonen. Dat zou een ontwikkelende prostaatkanker kunnen zijn. Zeker als u een verhoogd risico heeft.
Het kan helpen om een agressieve prostaatkanker eerder op te sporen – zodat een behandeling gericht op genezing nog mogelijk is.
Maar het kan ook een niet agressieve prostaatkanker opsporen. Die groeit zo langzaam dat het waarschijnlijk nooit problemen zal veroorzaken en het leven niet verkort. Deze kankers kunnen zorgvuldig en veilig onder controle gehouden worden. Wel kan het krijgen van de diagnose kanker belastend zijn en er zelfs toe leiden dat mannen zich onnodig laten behandelen.
Een PSA test is niet perfect, het is belangrijk dat u zelf de keuze maakt of u behoefte heeft aan deze test.
Bedankt voor uw reactie.