Second opinion prostaatkanker en hoge PSA waarde
Als uw PSA waarde te hoog of stijgend is of als er prostaatkanker bij u is ontdekt, dan kunt u snel bij het Centrum voor Precisiediagnostiek van Andros Clinics terecht voor een second opinion. Vaak al binnen enkele weken.
Direct naar:
Wat is een second opinion?
Een second opinion is een tweede mening, de mening van een andere arts uit een ander ziekenhuis of zelfstandige kliniek. Meestal kiest u hier zelf voor, maar ook uw eigen specialist kan u aanbevelen om te vragen om de mening van een andere arts.
U kunt een second opinion aanvragen als:
- U twijfelt over de voorgestelde onderzoeken voor het opsporen van prostaatkanker.
- U twijfelt over de diagnose van uw arts.
- U twijfelt over de voorgestelde behandeling of de ervaring van het betreffende ziekenhuis op het gebied van deze behandeling.
- U bent ongerust en heeft behoefte aan een tweede mening.
- U heeft behoefte aan bevestiging van het oordeel van uw uroloog.
Second opinion bij prostaatkanker
Mannen die met prostaatkanker worden geconfronteerd hebben vaak behoefte aan een onafhankelijk advies. Ze voelen zich niet ziek, maar moeten opeens wel ingrijpende beslissingen nemen. Ze kunnen dan kiezen voor onze precisiediagnostiek, de deskundigheid en rijke ervaring van onze urologen die veel tijde nemen voor uitleg en overleg en onze onafhankelijke positie ten opzichte van ziekenhuizen.
Juiste behandeling én juiste moment
Vroegtijdig opsporen van prostaatkanker is noodzakelijk om van een agressieve prostaatkanker te kunnen genezen. Voor een niet agressieve prostaatkanker is direct opereren of bestralen niet altijd noodzakelijk.
Als direct ingrijpen niet nodig is, dan wordt het Active Surveillance protocol gevolgd. Dat zijn strikte controles om eventuele veranderingen van de prostaatkanker nauwlettend te volgen. Mannen kiezen voor Active Surveillance bij Andros om onze precisiediagnostiek en onze ervaren artsen die veel tijd nemen voor uitleg en overleg.
Second opinion bij verhoogd of stijgend PSA
Het is ook mogelijk dat u een second opinion wenst nog voordat prostaatkanker is vastgesteld, bijvoorbeeld als uw PSA verhoogd is of stijgt. We zien dat veel mannen naar ons komen voor onze jarenlange ervaring met precisiediagnostiek, waarbij we MRI prostaatscans van hoge kwaliteit combineren met een biomarker Select MDX test.
Hieruit komt een uiterst nauwkeurig resultaat waaruit niet alleen blijkt of u prostaatkanker heeft, maar (veel relevanter) of u mogelijk een agressieve prostaatkanker heeft. Alleen als uit deze onderzoeken blijkt dat u mogelijk een agressieve prostaatkanker heeft, nemen we een biopsie.
Trefzekerder en veiliger
Onze MRI Fusie biopsie is géén traditionele ‘blinde’ biopsie via de endeldarm met preventieve antibiotica. We biopteren trefzekerder en veiliger dan in de meeste ziekenhuizen met onze MRI Fusie biopsie via de huid.
Trefzekerder door fusietechniek van MRI en echobeelden waardoor gericht in verdachte plekken kan worden geprikt. Veiliger omdat we prikken via de huid achter de balzak, het infectiegevaar is zo klein dat zelfs geen preventieve antibiotica nodig is.
Wel verhoogd PSA maar geen prostaatkanker?
Heeft u een verhoogd PSA maar wordt er geen prostaatkanker gevonden? Ook dan kunnen we u verder helpen. Andros is tevens gespecialiseerd in andere mogelijke oorzaken van een verhoogd of stijgend PSA zoals bijvoorbeeld vergrote prostaat en prostaatontsteking.
Veelgestelde vragen over second opinion
Een second opinion, mag dat altijd?
U mag altijd een tweede mening vragen. In Nederland heeft iedereen het recht om een second opinion aan te vragen. U heeft daar geen toestemming voor nodig van uw eigen uroloog. U besluit zelf in hoeverre u dat met uw eigen arts wil bespreken.
U kunt de second opinion aanvragen via uw uroloog. Als u dat liever niet wil, kan het eventueel ook via de huisarts. U heeft deze verwijzing nodig om uw afspraak vergoed te krijgen door uw zorgverzekeraar vanuit uw basisverzekering.
Verschil tussen second opinion en overname
De arts die de second opinion geeft, neemt de behandeling niet standaard over. Mocht u tijdens of na de second opinion ervoor kiezen om de diagnostiek of behandeling bij ons voort te zetten dan is dat uiteraard mogelijk.
Belangrijk is dat u weet dat wij zelf geen actieve behandelingen zoals operatie of bestralingen uitvoeren. Dat zorgt ervoor dat we u een onafhankelijk advies kunnen geven. Voor de geadviseerde behandeling verwijzen we u altijd door naar het ziekenhuis dat de meeste expertise en ervaring heeft met de betreffende behandeling.
Mocht u nu al weten dat u liever bij ons verder wil, dan kunt u beter direct een overname aanvragen. Dat gaat sneller dan eerst een second opinion en dan overname aanvragen. De aanvraag voor overname werkt grotendeels hetzelfde als het aanvragen van een second opinion. De verwijzer vermeldt in dat geval op de verwijzing dat het om een overname gaat.
Op welk moment kan ik het best een second opinion aanvragen?
Het gaat om u. Het beste moment is daarom het moment dat u twijfels heeft. Of dat u behoefte heeft aan bevestiging van de wijze waarop u onderzocht gaat worden, de gestelde diagnose of het voorgestelde behandelplan.
Waarom een second opinion bij Andros Clinics?
- Eigen centrum gespecialiseerd in precisiediagnostiek voor vroeg en nauwkeurig opsporen van prostaatkanker
- Altijd een onafhankelijk advies over de behandeling én over het meest geschikte ziekenhuis voor de betreffende behandeling
- Zeer ervaren artsen met veel tijd voor uitleg en overleg
- Verzekerde zorg
- Jaarlijks bezoeken zo’n 15.000 patiënten onze klinieken.
- Zelfstandige klinieken met ZKN keurmerk
Wat is de wachttijd voor een second opinion?
De afspraak voor een second opinion wordt met verhoogde prioriteit ingepland. Hoe snel u terecht kan voor de afspraak is mede afhankelijk van hoe snel we via u of uw behandelend uroloog uw dossier ontvangen. Actuele wachttijden vindt u hier
Uw toestemming voor opvragen medisch dossier
Voor een goede second opinion is het van groot belang dat de uroloog van Andros uw medisch dossier ontvangt. Bij het maken van de afspraak ontvangt u een formulier waarmee u uw behandelend uroloog toestemming geeft het dossier aan Andros toe te sturen. Uw uroloog stuurt in principe het dossier rechtstreeks naar ons. Indien u het dossier zelf thuis ontvangt, stuur dan een kopie door naar ons en neem het dossier voor de zekerheid zelf ook mee.
Worden alle onderzoeken opnieuw gedaan?
Bij een second opinion maakt de specialist in principe gebruik van de uitslagen van de onderzoeken die al zijn gedaan. Uw gegevens worden hiervoor vanuit het andere ziekenhuis naar Andros Clinics verstuurd. Eventueel aanvullend onderzoek kan door Andros worden verricht.
Valt de second opinion onder de basisverzekering?
U heeft altijd het recht om een andere deskundige om advies te vragen. Maar let op: veel zorgverzekeraars vergoeden een second opinion alleen als uw behandelend arts (of huisarts) u doorverwijst. Als u zelf een second opinion regelt zonder de juiste verwijzing, is het mogelijk dat uw zorgverzekeraar niet alles vergoedt. Informeer altijd bij uw zorgverzekeraar hoe het precies zit. Andros Clinics biedt verzekerde zorg en heeft contracten met alle Nederlandse zorgverzekeraars.
Lees verder over:
Het ZKN-keurmerk garandeert kwaliteit, professionaliteit, veiligheid en hygiëne met onafhankelijke toetsingen.
Andros Clinics in 2023 Bekijk waarderingen