Prostaatklachten?

Prostaatonderzoek – onderzoek bij prostaatklachten en prostaatkanker

Welke prostaatonderzoeken zijn er? Hoe wordt de prostaat onderzocht bij plasklachten? Of bij te hoge PSA waarde of prostaatkanker?

Met onderzoek aan de prostaat kan worden vastgesteld of u een vergrote prostaat, prostaatkanker of een andere prostaatklacht heeft. De huisarts doet als eerste onderzoek. Als verder onderzoek nodig is, verwijst de huisarts u door naar een uroloog. Prostaatonderzoeken zijn over het algemeen niet pijnlijk.

Ruud Blokker

Hoe uw prostaat wordt onderzocht is afhankelijk van de klachten die u heeft.

Ruud Blokker
Drs. Ruud Blokker Andros Clinics

Alles over prostaatonderzoek

Welk prostaatonderzoek kunt u verwachten bij welke aandoening?

 

Uniek bij Andros: alle basis onderzoeken op één dag

Bij Andros Clinics krijgt u in één bezoek de diagnose en het behandeladvies want alle standaard onderzoeken worden direct bij het 1e bezoek uitgevoerd. Alleen voor aanvullende onderzoeken, zoals onder andere MRI of cystoscopie, zal u terug moeten komen.

Prostaatonderzoek huisarts

  • De huisarts kan de PSA waarde laten bepalen door uw bloed te laten onderzoeken in een laboratorium. De uitslag is meestal binnen enkele dagen bekend.
  • De huisarts kan rectaal toucheren door met de vinger via de anus te voelen of de prostaat afwijkingen vertoont.

Bij een verhoogde PSA waarde of andere afwijkingen, verwijst de huisarts u door naar een uroloog van Andros Clinics of het lokale ziekenhuis.

Prostaatonderzoek bij uroloog, alle onderzoeken op een rij

Welke onderzoeken u krijgt bij de uroloog, is afhankelijk van uw klachten. Bij prostaatkanker heeft u meestal geen klachten maar komt u met een verhoogde PSA waarde.

Vragenlijst plasklachten IPSS

Op deze vragenlijst vult u in welke plasklachten u heeft. Uit de vragenlijst komt een IPSS score: international prostate symptoms score. Ook vult u 24 uur lang een lijst in. Daarop houdt u bij hoe vaak u plast en hoeveel u per keer plast.

PSA test

In ons eigen lab nemen we bloed af om uw PSA waarde te meten. PSA, Prostaat Specifiek Antigeen, is een eiwit dat wordt aangemaakt in de prostaat. Bij een goedaardige prostaatvergroting, prostaatontsteking en vooral bij prostaatkanker kan de prostaat meer PSA afgeven in het bloed. Lees verder over PSA waarde 

Aanvullend bloedonderzoek

Ook onderzoeken we uw bloed op andere waarden om uw prostaat en de algemene gezondheidstoestand te beoordelen. Zo kunnen we de functies van nieren en lever bepalen. Ook kan het bloed worden onderzocht op stoffen die kenmerkend zijn voor prostaataandoeningen.

Plastest: straal- en residumeting urine

Met de plastest onderzoeken we hoe u plast en of u uw blaas helemaal leeg kan plassen. U plast op een speciaal ’toilet’ die de sterkte van uw plasstraal meet en meet hoeveel u plast. Dat heet een straalmeting of flowmetrie. Het lab onderzoekt deze urine ook.

Na deze straalmeting, kijken we met de echo of uw blaas leeg is. We meten hoeveel urine niet kon worden uitgeplast en nog in de blaas zit. De plastest duurt ongeveer 10 minuten.

Urineonderzoek in lab

De bij de plastest afgenomen urine onderzoeken we in het lab. Bij prostaatonderzoek bekijken we of er geen ontstekingen, bacteriën of witte of rode bloedcellen aanwezig zijn. Ook kijken we de urine na op de eventuele aanwezigheid van suiker of eiwit.

Prostaatonderzoek via anus

Bij het algemeen lichamelijk onderzoek verricht de uroloog een rectaal toucher. Dat is een prostaatonderzoek via anus. Met een handschoen aan onderzoekt de uroloog met één gladgemaakte vinger de grootte, de vorm, de stevigheid en het oppervlak van de prostaat.

Dit is een kort en eenvoudig onderzoek dat in de regel niet pijnlijk is. Soms voelt het naar binnen glijden van de vinger via de anus ietwat vervelend. Ook kunt u zich ongemakkelijk voelen bij een anaal onderzoek. Het voelen aan de prostaat kan in verschillende houdingen.

Echo prostaat

Met de echo brengen we een orgaan in beeld met geluidsgolven. Echografie kan zowel uitwendig via de buikwand, als inwendig via de endeldarm.

Bij een uitwendige echo kunnen we via de buikwand de nieren en de blaas zichtbaar maken.

Bij een inwendige echografie kunnen we de grootte, de aard en de vorm van de prostaat bepalen. Dit gebeurt met behulp van een vingerdik apparaat, dat via de anus pijnloos wordt ingebracht. Dat heet een transrectale echo (TRUS).

Arts toont echobeelden prostaat aan man

MRI scan prostaat (prostaatkanker)

Bij ongeveer de helft van de mannen kunnen we met MRI voorkomen dat we biopten uit de prostaat moeten afnemen. Een MRI prostaat onderzoek kan een zeer goed onderscheid aantonen tussen een significante, gevorderde tumor, geen tumor of een niet-significancte tumor. Lees verder over MRI prostaat 

Prostaatbiopsie: nooit “blinde biopsie via darm” bij Andros

In Nederland passen urologen nog regelmatig een transrectale “blinde” biopsie toe: met een naald prikken ze willekeurig 12 stukjes prostaat via de darm. Preventief krijgt u dan antibiotica tegen infectiegevaar omdat bacteriën uit de darm in de prostaat kunnen komen. Bij Andros voeren we geen transrectale “blinde biopsies” uit. We prikken doelgericht gericht en via de huid met MRI Fusie Biopsie. Lees verder over prostaatbiopsie 

Andros prostaatbiopsie is een MRI Fusie Biopsie via de huid

Met een MRI fusie biopsie kunnen we doelgericht prikken in verdachte plekken in de prostaat omdat we de MRI beelden “live” over de echobeelden projecteren. We prikken veilig via de huid waardoor er nauwelijks infectiegevaar is. Daarom is preventief antibiotica slikken niet nodig. Lees verder over MRI Fusie biopsie

Prostaatbiopsie beelden MRI Echo fuseren in raster

Biomarker test

De biomarker-test onderzoekt de urine op de aanwezigheid van kwaadaardige cellen van de prostaat. Lees verder over de biomarkers 

Urodynamisch onderzoek

Urodynamisch-onderzoek is een geavanceerde variant van de flowmetrie. Dit onderzoek nemen we niet standaard af bij prostaatklachten. Lees over urodynamisch onderzoek.

Cystoscopie

Cystoscopie is een inwendig onderzoek waarbij de plasbuis, de prostaatkwabben en het blaasslijmvlies worden bekeken. Dit onderzoek nemen we niet standaard af bij prostaatklachten. Lees over cystoscopie.

Lees verder over:

logo zkn Keurmerk

Het ZKN-keurmerk garandeert kwaliteit, professionaliteit, veiligheid en hygiëne met onafhankelijke toetsingen.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nl
Patientenfederatie Nederland
Gemiddelde waarderingen op ZorgkaartNederland: 9.1

Andros Clinics in 2023 Bekijk waarderingen

Prostaatkanker opsporen met MRI en fusie-biopsie

Bekijk de video Prostaatkanker precisiediagnostiek met Prostaat MRI en fusiebiotie op Youtube

Onze artsen schrijven